PÁRKAPCSOLATI ÚTMUTATÓ

Munkánk során gyakran alkalmazzuk az érzelmekre fókuszáló párterápia alapvetéseit, miután magunk is azt tapasztaljuk, hogy az érzelmi háttér egymás előtti feltárására, a korrektív (gyógyító) élmények elősegítése néhány alkalom után rendkívül pozitív hatással van a párkapcsolatokra. Ma már köztudott, hogy a kötődéselmélet, mely eredendően a gyerekkori legfőbb személyek iránti kapcsolat minőségére fókuszál, a felnőttkori érzelmi kapcsolatokra is jelentős hatással van. A másik kötődési mintázatainak megértése empatikusabbá teszi a feleket, és lehetővé teszi a negatív mintákból való kilépést. Az egymás iránti empátia olyan pozitív változásokat indít el, melyekre alapozva a negatív működési ciklusok is megváltoztathatóvá válnak. A felek így egyre jobban mernek közeledni egymáshoz, és a bizalom talaján létrejöhet egy újfajta, érett kapcsolódás.

Sokféle jellemző játszik szerepet abban az összjátékban, melynek eredményeképpen a felek igazán jól érzik magukat a kapcsolatban. A kommunikáció minősége és rejtett tartalmai, az intimitás milyensége, a másik múltjának az elfogadása, az egyéni célok támogatása, a mindennapi figyelmesség és még számos terület, melyeken tudatos munkával és közös erőfeszítésekkel lehet változtatni. 

Töltse ki párkapcsolati kvízünket és tudjon meg többet arról, hogy hol tartanak kapcsolatában az érzelmi biztonság felé vezető úton. 

Kattintson az alábbi linkre: